Dolce & Gabbana

Официален сайт: http://www.dolcegabbana.com/

Виж още: Парфюми Dolce&Gabbana предлагани от парфюмерия Desi Stil

Доменико Долче е роден на 13 септември 1958 година в Полици Дженероса (Италия), а Стефано Габана – на 14 ноември 1962 година във Венеция, според някои източници – в Милано (Италия). Двамата се запознават в Милано през 1980 година, работят за една и съща модна къща. През 1982 година създават общо дизайнерско консултантско студио. С времето то прераства в известната днес модна къща “Dolce & Gabbana”. Представят първата си дамска колекция през 1985 година в Милано, където отваря врати първият им магазин една година по-късно (1986). Две години по-късно лансират и трикотажна линия, а през 1989 година започват да създават колекции бельо и бански костюми. Започват да изнасят своите облекла в Япония и в други страни, като САЩ, където през 1990 година откриват свой шоурум. Същата година пускат и колекциите си за мъже. Лансират своя първи парфюм Dolce & Gabbana през 1992 година. Линията D&G стартира през 1994 и е предназначена за млади хора, затова е на по-достъпни цени. Създават колекции очила със собствен дизайн от 1995 година.

Носители са на наградата Woolmark през 1991 и на приза "Най-женствен аромат на годината" през 1993. Получават и “Оскар” за най-добър мъжки парфюм през 1996 година.

В края на 90-те години продажбите им възлизат на около 500 милиона долара годишно, а през 2003 година техният оборот достига 475 млн. евро. Притежават свои бутици в някои от най-големите градове в света – Париж, Ню Йорк, Сингапур, Хонг Конг, Тайпе, Сеул, както и в повечето европейски страни.

Тандемът Доменико Долче и Стефано Габана е навярно най-успешният дует в световния моден дизайн. Тяхната мода е продаваема, не само защото е пазарно ориентирана и има определено комерсиален характер, но и защото е максимално близка до ценностите и очакванията на младите потребители. Харесва се нейната свежест, неподправеност и актуалност.

По-големият Доменико Долче от дете е потопен в модата. Баща му е бил шивач, а в последствие става притежател на малка фабрика за облекло в Милано. Майка му също е отдадена на модния дизайн и модния бизнес. Стефано Габана пък има образование по графичен дизайн. Когато се срещат в Милано, двамата са обединени от желанието да променят стила и представите за елегантност. Ръководят се от мотото: "Колкото по-дръзко, толкова по-добре! Колкото по-секси, толкова по-успешно!".

Едва ли има нещо по-естествено и закономерно за творчеството на Долче и Габана от огромния им интерес към звездите на поп-сцената и плътните им контакти с тях. Повечето известни изпълнители са техни почитатели, но като че ли двамата работят най-активно с Мадона, Уитни Хюстън и Кайли Миноуг. Емблематичен е корсетът на Мадона, обсипан целия с ефектни камъни и кристали. Поп-повицата предизвиква всеобщ интерес към дълбоките деколтета и ексцентричното подчертаване на бюста. Като цяло се предизвиква интерес към по-еротичната и сексапилна мода, лансирана с помощта на засиленото внимание към бельото и неговото изваждане на показ. Уитни Хюстън също се възползва от услугите им, поръчвайки на Dolce & Gabbana всичките си костюми за цяло едно свое турне. В дизайна двамата модни творци залагат винаги на смесицата от цветове и стилове, както и на постигането на индивидуална експресивност и екстравагантност. Почитта и преклонението им пред краля на рокендрола Елвис Пресли проличава, когато за представянето на колекцията си есен-зима 2004-2005 година те канят внучката на Елвис Пресли да дефилира – 14-годишната Райли Киоу.

Различността или още другостта в сексуалната ориентация на прочутите модни дизайнери е всеизвестна. Интимната им връзка е дала изключително добър творчески и бизнес резултат. Модният свят обаче остава шокиран, когато през 2005 година двамата дизайнери обявяват, че прекъсват дългогодишната си връзка и че остават партньри само в дизайна и бизнеса. Двамата преодоляват емоционалния разрив и продължават да творят заедно. Непрекъснато допринасят за свежия импулс в световната мода, не само чрез облеклата и аксесоарите, но и със запомнящите се парфюми. Ето и тяхото представяне през годините:

Dolce & Gabbana (1992)
Light Blue (2001)
Sicily (2003)
The One(2006)
Light Blue Pour Homme (2007)
The One For Men (2008)
L’Eau The One (2008)
Rose The One (2009)
Le Bateleur 1, L’Imperatrice 3, L’Amoureaux 6, La Roue de la Fortune 10 and La Lune 18 (2009).

Долче и Габана имат милиони почитатели, не просто клиенти. Утвърдени, те продължават да впечатляват с качество, стил и удобство.